Znamenitosti Lenta

Če se odločite za kratek sprehod po nabrežju reke Drave, si boste do dobrega lahko nahranili svojo umetniško dušo, saj se kulturne znamenitosti nizajo ena za drugo. In da bo vaše raziskovanje srednjeveškega Maribora v današnji podobi enostavnejše, smo za vas pripravili preprost vodič, ki bo poskrbel, da ne boste spregledali najlepših skritih zakladov majhnega Lenta...

Naše raziskovanje se začne na takratnem skrajnem JV delu mestnega obzidja, kjer se je nahajal

zidovski geto

ŽIDOVSKI GETO

Ta predel so v 13. stoletju poselili Židje, ki so se ukvarjali s trgovino in bančništvom. Ker so bili uspešni, so se jih domači prebivalci s cesarjevim ukazom konec 15. stoletja znebili.

Vendar so Židje pustili svoj pečat.
 

 

 

 

sinagoga

SINAGOGA oz. Židovska molilnica

Je bila zgrajena v 14. stoletju. Služila je kot versko, duhovno in kulturno središče židovskega geta. Takoj po izgonu Židov je sinagoga prešla v zasebno lastništvo zakoncev Drucher, ki sta jo preuredila v rimskokatoliško cerkev Vseh svetnikov. Konec 18. stoletja je zopet zamenjala lastnike in tako ponovno bila prezidana in odstranili so zvonik in do 19. stoletja jo je vojska uporabljala kot skladišče.

Od 80. let 20. stoletja je v sinagogi urejeno likovno razstavišče v sklopu Pokrajinskega muzeja Maribor. Od leta 2011 ima v njej sedež zavod Center judovske kulturne dediščine, ki organizira prireditve na temo judovstva in njihove kulture, kot so koncerti, literarni večeri, razstave in podobno.

 

zidovski stolp

ŽIDOVSKI STOLP

Je bil zgrajen v drugi polovici 15. stoletja kot vogalni stolp mestnega obzidja. Bil je opazovalna točka stražarjev mesta Maribor, danes pa ima v stolpu svoje prostore Fotoklub Maribor in služi kot foto galerija.

 

 

 

 

vodni stolp

VODNI STOLP

Pot Židovskim stolpom se tik ob reki Dravi nahaja Vodni stolp. Današnjo obliko je dobil leta 1555. Tudi ta stolp je služil kot utrdba, ki je varovala mesto iz smeri Drave. V ta namen so njegovi kamniti masivni zidovi polni strelnih lin. Ker je zaradi gradnje jezu na reki Dravi stolpu in sosednjim hišam grozila poplava, stolp danes stoji na novih temeljih, 142 cm višjih od prvotnih. V njem se nahaja Vinoteka slovenskih vin.

Sprehajalna pot vas vodi pod mostom in mimo našega hotela, ko vam pogled ukrade

  

stara trta

STARA TRTA IN HIŠA STARE TRTE

Največji ponos mesta Maribor je njegova Stara trta sorte Modra kavčina, najstarejša trta na svetu, ki še danes rodi. Stara je več kot 400 let in jo najdete tudi v znameniti Guinnessovi knjigi rekordov. Vino stare trte stekleničijo v 0,25 l umetniških stekleničkah oblikovalca Oskarja Kogoja in služijo kot protokolarno darilo. Letno jih napolnijo natanko sto! Tudi potomke Stare trte so bile podarjene in tako rastejo po širni Evropi, Izraelu, Japonskem in Avstraliji.

Stara trta se vije po južnem pročelju Hiše stare trte, ki je turistično informacijski center ter razstaviščni in prireditveni prostor.

 

zicki dvor

ŽIČKI DVOR

Ima masivno, skoraj utrdbeno gradnjo, ki se je že pred koncem 16. stoletja utaborila na obzidni črti. Od 14. stoletja dalje je bilo tukaj upravno in gospodarsko središče posesti, ki so bile v lasti Kartuzijanskega samostana iz Žič. V začetku 19. stoletja so ga skupaj z Minoritskim samostanom uredili v vojašnico, kasneje pa še v vojaške zapore in sodišče.

 

 

minoritska cerkev

MINORITSKA CERKEV S SAMOSTANOM

Zavzemata podkvasto oblikovan kompleks. Osrednjo stavbo predstavlja cerkev, ki je posvečena Marijinemu vnebovzetju. Cerkev so temeljito predelali v baroku in še danes je ohranjena znamenita baročna slikarija. Samostansko poslopje so zasnovali že v 13, stoletju in je tako edini srednjeveški samostan v mestu Maribor. Kot samostan je služil vse do konca 18. stoletja, kasneje pa je tudi to zgradbo uporabljala vojska. Leta 2010 so samostan obnovili in danes je v njem Lutkovno gledališče Maribor z dvema dvoranama, veliko in malo.

 

vodni stolp ponoci

SODNI STOLP

iz 14. stoletja je varoval mesto na JZ in spada med najstarejše ohranjene utrdbene stavbe. Ima stožčasto streho z zračniki, nekoč pa je imel tudi ploščad za topove, ki jo je obdajal zobčasti zid. Ime je dobil v času, ko so v njem izrekali sodbe. Ženske so obsojali čarovništva in jih kot obsojene metali v reko Dravo. Zaradi svoje oblike je stolp poznan tudi kot Okrogli stolp.

Povežite se z nami

Prijavite se na naše E-novice

Naslov hotela

BMT GASTRO d.o.o.

Dravska ulica 9,

SI-2000 Maribor

Slovenia, EU

ID za DDV: SI72421568

Kontaktni podatki

T: +386 (0)59 17 77 00

E:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Spletna stran v namen boljše izkušnje in v analitične namene uporablja neškodljive piškote. Če se strinjate, da v vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen, kliknite gumb "Strinjam se" Več o tem preberite tukaj..

Sprejmem piškotke s te strani.