Zgodovina Lenta

Lent ali Pristan je del starega mestnega jedra ob reki Dravi. Njegovo ime nam razkrije vlogo mesta v zgodovini, saj ime LENT izvira iz nemške besede Landen, kar pomeni prostor za pristajanje. Prav ta del reke Drave je bil že v rimskih časih prometno središče rečnega prometa, kjer je letno pristalo do 1200 splavov in od koder so plavili les iz bližnjih gozdov, tekstil, železo in vino iz bližnjih goric vse do Donave, Črnega morja in naprej.

V 13. stoletju Maribor prvič omenjajo kot mesto in meščani začnejo graditi dva kilometra dolgo mestno obzidje, ki je zavarovalo in omejilo mesto Maribor in Lent. Jugozahodni del so poselili Židje, ki so bili takrat zelo uspešni trgovci in pozidali židovsko četrt s sinagogo in židovskim stolpom. Na drugem koncu obzidja pa je zrasel Minoritski samostan. Mestno obzidje so v 16. stoletjem utrdili z obrambnimi stolpi, ki so mesto tudi uspešno ubranili pred vpadom Turkov. Prav tako so postavili pomembno vodno utrdbo, topovsko ploščad z nizko streho – Benetke.

Lent je tako cvetel vse do druge polovice 19. stoletja. Z njim je rastlo tudi mesto Maribor in se začelo širiti na drugi breg reke Drave. Z razvojem železnice in industrije je rečni promet začel upadati, Plovbo po reki Dravi pa je dokončno onemogočila gradnja starega mostu, prvega, ki je povezal meščane obeh bregov Maribora. Most je bil dokončan leta 1913 in kmalu zatem so na Dravi zgradili številne elektrarne. Obrežni del mesta je izgubil svojo funkcijo, saj je bilo z zaprtjem poti splavarstvo onemogočeno.

Leta 1919 so Lent preimenovali v Pristan. V osemdesetih letih 20. stoletja so začeli Lent načrtno obnavljati, večina starinskih hiš in kulturnozgodovinskih spomenikov je obnovljenih, kar daje Lentu čar starinskosti.

Povežite se z nami

Prijavite se na naše E-novice

Naslov hotela

BMT GASTRO d.o.o.

Dravska ulica 9,

SI-2000 Maribor

Slovenia, EU

ID za DDV: SI72421568

Kontaktni podatki

T: +386 (0)59 17 77 00

E:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Spletna stran v namen boljše izkušnje in v analitične namene uporablja neškodljive piškote. Če se strinjate, da v vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen, kliknite gumb "Strinjam se" Več o tem preberite tukaj..

Sprejmem piškotke s te strani.